Wiosna to i grill :). Dzisiaj w roli szybko grillowanych wystąpiły krewetki. Ten przepis to jak maszyna do teleportowania przenosząca do Azji.
składniki dostępne w naszym sklepie:
- 0.5kg krewetek jumbo surowych w skorupkach
- 2 szatlotki
- 2cm imbiru pociętego na drobne paseczki
- 2 łyżki wina shaoxing lub sherry
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 2 łyżeczki cukru palmowego
- łyżka sosu rybnego
- łyżka sosu ostrygowego
- łyżeczka oleju sezamowego
- ostry sos chili do dipowania
Wszystkie składniki marynaty zmieszać i wrzucić do miski razem z krewetkami. Marynować w lodówce pół godziny.
W międzyczasie rozpalić grilla na średni ogień.
Krewetki grillujemy 2-3 minuty na każdej ze stron.
Podawać natychmiast! Smacznego!