Wiosna to i grill :). Dzisiaj w roli szybko grillowanych wystąpiły krewetki. Ten przepis to jak maszyna do teleportowania przenosząca do Azji.

składniki dostępne w naszym sklepie:

  • 0.5kg krewetek jumbo surowych w skorupkach
  • 2 szatlotki
  • 2cm imbiru pociętego na drobne paseczki
  • 2 łyżki wina shaoxing lub sherry
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 2 łyżeczki cukru palmowego
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka sosu ostrygowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • ostry sos chili do dipowania

Wszystkie składniki marynaty zmieszać i wrzucić do miski razem z krewetkami. Marynować w lodówce pół godziny.

W międzyczasie rozpalić grilla na średni ogień.

Krewetki grillujemy 2-3 minuty na każdej ze stron.

Podawać natychmiast! Smacznego!